top of page

Energieleveranciers zetten activiteiten stop of worden opgeslokt van andere markt spelers in 2021

We betreuren dat de energiemarkt op die manier weer wat minder concurrentieel dreigt te worden. Wat betekend dat voor u als consument en de energie prijzen op de markt concreet?

Samensmeltingen en overnames zijn niet meteen goed nieuws voor de consument. Minder spelers betekent minder concurrentie, met alle risico’s voor oplopende prijzen.


Steeds minder concurrentie:


De laatste jaren stellen we echter een steeds verregaande consolidatie vast waar energieleveranciers hun activiteiten stopzetten of worden opgeslokt door andere spelers. Het overkwam eerder Eni - Lampirus - Belpower - Join - Energy People - Comfort Energy, - Zeno en Poweo. Leverancier Essent zou nu ook aan dat lijstje worden toegevoegd.


Concurrentieniveau in België


Al is het concurrentieniveau verschillend van stedelijk gewest, In Brussel bijvoorbeeld zijn er heel wat minder leveranciers actief dan in Vlaanderen of Wallonië.


Essent die als 100% groene leverancier op de markt is en die hen eigen gas produceert, dat geen contracten aanbood op de Brusselse markt, was een gevestigde waarde in het energielandschap. Naast Engie, Luminus, Eneco, Lampirus en Bolt, zijn zei de enigste volledige groene markt spelers in het energielandschap tot nu toe.


Essent was de eerste leveranciers die aanbiedingen boden met 3 jaar promotie en interessante vaste energie prijzen, daarnaast konden ze ook scherpe competitieve aardgas prijzen op de markt aanbieden.

Het was ook de eerste leverancier die een prepaid tarief voorstelde, het relatief goedkope ‘variabel vooraf’, waar we nooit echt enthousiast over zijn geweest. Essent had vorig jaar te maken met informaticaproblemen met hun nieuwe facturatiesysteem. Dit zorgde voor wat klachten van consumenten.


Wat nu met mijn energiecontract ?


Als jouw energieleverancier door een andere leverancier wordt overgenomen, hoef je als klant geen schrik te hebben over jouw energiecontract, alles die zwart op wit op papier staat in België en ondertekend is kan nooit zomaar onderbroken worden zonder goedkeuring door beide partijen.


Met andere woorden:

Uw contract wordt gewoon overgenomen van de leverancier die de overname neemt.

Dit zagen we ook toen Eni werd overgenomen in der tijd van Eneco en Lampirus door de Total-group.

Essent blijft verder zijn diensten aanbieden tot eind 2021; Er is sprake dat de overnemer dan zou Luminus zijn.


Zal ik zonder stroom of aardgas vallen tijdens de overgang periode?


Neen , dat zal niet gebeuren ; De distributienetbeheerder Fluvius... Zijn hoofdtaak bestaat erin de toegang tot de infrastructuur te garanderen zodat de energieproducenten en leveranciers het gas en de elektriciteit tot bij de eindconsument zouden kunnen brengen. Dit betekent dat zij instaan voor het transport van energie naar de woningen en de KMO’s en je dus geen stroompanne zal ondervinden, net zoals je dit namelijk ook niet ondervind bij het veranderen van contract bij een andere leverancier na de meteropname. De energieleveranciers kopen energie aan bij de producenten en invoerders van elektriciteit en aardgas, en verkopen deze op hun beurt door aan de eindverbruiker (gezinnen & bedrijven). Enkel officieel erkende leveranciers in het bezit van een leveringsvergunning mogen energie leveren in België.








Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page